sitemap bramrozafestival.koor.vervolg
bubui

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fluistering

Ponta de areia

Vrij val

 

ZIN in ZINGEN?

KOREN-dijk   Bram Roza Festival 2008

De compositie en bezetting
Componist Sjaak Swinkels schreef de compositie KOREN-dijk speciaal voor een performance op het GORS te Nieuw-Beijerland. Het is een prachtig melodieus stuk voor een groot koor ondersteund door een blazerssectie, marimba’s, accordeons en lichte percussie. De dichtregel ‘en daar fluistert de wind haar geheimen in het riet’ vormt de inspiratie voor deze performance van ongeveer 45 minuten.

Zingen op het Gors
De voorstelling wil vertederen, verwarren, onderdompelen, ontroeren en vrolijk maken. Daartoe situeert de  choreografe Monique Biesheuvel het publiek op de punt van een driehoek op het gors.  De kinderen komen en gaan. Zo maakt zij optimaal gebruik van de ruimtelijkheid van de omgeving. De koren verklanken deze ruimte en de natuurgeluiden. Het volume van de compositie varieert van heel zacht naar voluit en de geluidsrichting van links naar rechts en van voor naar achter. Hierdoor ontstaat bij de bezoekers een dynamische geluidsbeleving. De verschillende kooronderdelen vertolken onder andere de hoofdmelodie in vierstemmige partijen, woorden uit de volledige tekst en geluiden uit de natuur, zoals het geluid van de wind door riet.

Samenstelling van het koor
Hoe groter het aantal stemmen, hoe beter dit stuk uiteraard tot haar recht komt. Marian Meeusen dirigeert het koor met volwassenen. Er zijn ‘noten’ maar er wordt uit het hoofd gezongen. Zowel koren als individuele zangers zijn welkom. Naast de vrouwen- en mannenstemmen zingt ook een kinderkoor mee o.l.v. Jantine Valkenburg, waardoor en een verscheidenheid aan stemtimbres ontstaat. Henk Zwijgers dirigeert de blazerssectie van Crescendo.

De reden van dit KOREN-project tijdens het bram roza festival
De Hoeksche Waard kent een rijke traditie van mensen die samen zingen. Er zijn 38 geregistreerde koren. In alle dorpen zijn verschillende soorten koren actief van klassieke - tot moderne koren. Al deze mensen vinden het heerlijk om hun eigen stem te mengen met die van anderen. Wat is er mooier om dat samen te doen, in de buitenlucht en aan de rivier?

Toelichting op de compositie
Het ontstaan van de Hoeksche Waard vormt de rode draad van het verhaal van de compositie.
Elk van de acht onderdelen verbeeldt een episode uit dit ontstaan.
Tijdens de introductie leiden kinderen het publiek naar hun plaatsen. Zij gebruiken hierbij kleine ritme instrumentjes, die het kabbelen van het water voorstellen. Het koor valt in met Ontwaken en gaat over op Fluistering. Hier klinkt een lied met ritmische begeleiding van woorden uit de tekst. Een apocalyptische storm steekt op en laat een desolaat landschap achter. Het blazersensemble en het koor verklanken verdriet en ontreddering. Het kinderkoor vertolkt de hoop met vrolijke kinderstemmen. De volwassenen bieden hen steun met ritmisch repeterende woorden. De mensen vertolken de ervaringen in een vocaal intermezzo, aangevuld met een voordracht uit het gedicht ‘Vrije val’ van André Stek ter nagedachtenis aan Bram Roza.
Dan volgt een vocaal intermezzo met ‘liefde’ als thema gezongen door Els van Hemert. Hierin hervindt de mens zijn evenwicht met de natuur. In de finale zijn alle krachten in de natuur weer op sterkte en alle leven is terug in de mensen. Het koor en instrumentalisten vieren dit met elkaar, waarna zij zich terugtrekken in de natuur en luisteren naar het kabbelen van het water.

 

©Wrkplts.nl